Vorig jaar 737 klachten over gemeente bij Ombudsman van Den Haag

7 April 2025, 11:18 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

Vandaag presenteert Carina van Eck (foto), de Ombudsman van Den Haag en waarnemend Jeugdombudsman, het jaarverslag 2024. Vorig jaar ontving de Ombudsman 737 klachten, waarvan 131 bij de Jeugdombudsman en 606 bij de Ombudsman. De klachten gingen veelal over de afhandeling van aanvragen, parkeren, werk en inkomen, wonen en zorg.

Daarnaast ontving het ombudsteam talloze vragen per telefoon, email, via de website en tijdens de inloopspreekuren in bibliotheken. Veel van deze vragen kwamen van inwoners die hun weg niet konden vinden in de gemeentelijke organisatie of de jeugdzorg. "We hebben hen zoveel mogelijk doorverwezen naar de juiste afdeling. Maar de gemeente zou zelf beter in staat moeten zijn om inwoners en ondernemers gericht te kunnen koppelen aan de juiste dienst of afdeling. En om bij multi-problematiek de samenwerking tussen diensten te organiseren die noodzakelijk is om de inwoner verder te helpen Er is immers maar één gemeente. Toch?", aldus Carina van Eck.

In het jaarverslag benadrukt de Ombudsman de behoorlijkheidsnormen voor overheidsoptreden en de verantwoordelijkheid die de gemeente draagt. Persoonlijk contact, het nakomen van afspraken en het actief zoeken naar oplossingen in plaats van bureaucratische afwijzingen zijn essentieel voor vertrouwen in de gemeente. "De gemeente heeft veel belangrijke taken die raken aan het leven van Hagenaars. In mijn kennismaking met de gemeente heb ik veel hardwerkende en gemotiveerde ambtenaren ontmoet. De gemeente realiseert zich echter niet altijd voldoende hoe belangrijk haar handelen of een beslissing is voor inwoners en ondernemers. Zij zijn vaak volledig afhankelijk van de gemeente, of het nu gaat om een paspoort, een briefadres, een woning, inkomen, jeugdzorg of WMO. De gemeente heeft hiermee een grote verantwoordelijkheid. En dat vraagt om actieve inzet om te luisteren naar het probleem en ook over diensten heen te bezien hoe een klacht of probleem kan worden opgelost", aldus Van Eck.

Jeugdombudsman

De Jeugdombudsman ontving veel klachten over de overgang naar aanbieders en samenwerkingsverbanden in de jeugdzorg. Ouders en kinderen verloren hun vaste zorgcontacten door het niet-contracteren van bestaande zorgaanbieders, wat leidde tot onzekerheid en onduidelijkheid. Ook bleek de klachtbehandeling complex en ondoorzichtig. Van Eck: "De gemeente blijft eindverantwoordelijk, ook bij uitbestede zorg. Zij moet aanspreekbaar blijven en duidelijkheid bieden aan ouders en kinderen die vastlopen. De gemeente moet zorgen voor continuïteit van noodzakelijke zorg."